Serebrian a vorbit cu reprezentantul Rusiei pentru reglementarea transnistreană despre provocările Tiraspolului și amenințările Moscovei

  0
  561
  Foto - gosPMR.org

  Vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu Reprezentantului Special al Federației Ruse în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană Vitalii Treapițîn. Discuțiile s-au concentrat pe starea actuală a dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, agenda negocierilor, viziunile privind mecanismele de rezolvare a problemelor acumulate, măsurile prioritare întreprinse de către autoritățile Republicii Moldova pentru a oferi asistența necesară locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului.

  Vicepremierul Serebrian a declarat, că la momentul de față formatul 5+2 este înghețat, în mare parte din cauza războiului din Ucraina. Totuși, faptul că nicio întâlnire în formatul 5+2 nu a existat de la sfârșitul anului 2019 semnalează și existența unor probleme structurale mai profunde, care trebuie abordate.

  A fost accentuat faptul, că negociatorul șef din partea Tiraspolului, în declarațiile sale publice, vorbește tot mai des despre „independența” regiunii transnistrene, acest scop încălcând în mod evident declarațiile participanților formatului 5+2. Totodată, multe declarații ale unor jurnaliști și persoane publice de la Moscova conțin mesaje îngrijorătoare, chiar amenințătoare.

  Viceprim-ministrul a subliniat voința Guvernului Republicii Moldova de a ajuta locuitorii malului stâng aflați acum într-o situație dificilă. În acest scop, este asigurată o interacțiune constantă prin canalele existente de comunicare dintre Chișinău și Tiraspol. Aceste interacțiuni mai au menirea de a găsi soluții la probleme precum încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în regiunea transnistreană, de a urmări respectarea angajamentelor asumate anterior în cadrul negocierilor și de a menține situația din Zona de Securitate în cadrul unor principii agreate, scrie deschide.md.

  S-a atras atenția asupra excluderii potențialelor provocări care ar periclita buna funcționare a școlilor cu predare în limba română din raioanele de est ale țării și accesul fermierilor la terenurile agricole din raionul Dubăsari. Reprezentantul Special a fost de acord cu existența provocărilor aferente accesului la terenurile agricole, școlilor predare în limba română și, în general, obstacolele în calea liberei circulații pe Nistru.

  Vicepremierul Serebrian a atras atenția și asupra condițiilor inumane în care sunt deținuți mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova în penitenciarele din raionale de est ele țării, fiind evocat în mod particular cazul lui Adrian Glijin. S-a reiterat faptul, că există o nevoie stringentă de a aborda în cadrul negocierilor deteriorarea evidentă a respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană.

  Vicepremierul Oleg Serebrian a avut astăzi și o întrevedere cu ambasadorul ucrainean Marko Șevcenko și tot azi va pleca într-o vizită oficială la Bruxelles, unde se va întâlni cu Josep Borell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate / Vicepreședintele Comisiei Europene.

  De asemenea, va avea consultări cu Stefano Sannino, Secretarul general al Serviciului European de Acțiune Externă; Michael Siebert, Directorul general pentru Parteneriatul Estic și Asia Centrală al Serviciului European de Acţiune Externă; Maciej Popowski, director general al Direcției Generale pentru Vecinătate și Negocieri privind Extindere, cu care va discuta despre perspectivele procesului de reglementare transnistreană în noul context regional și european.

  deschide.md

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.