„Am pierdut războiul”. Presa independentă rusă dezvăluie ce cred elitele de la Moscova după retragerea din Herson

0
113

Considerată de analiști drept cea mai importantă înfrângere a forțelor ruse pe frontul din Ucraina, retragerea din singura capitală regională capturată de la debutul invaziei pune pe gânduri elitele ruse, dar nu și pe rușii obișnuiți, spun sursele citate de publicația independentă rusească Meduza, citată de libertatea.ro, transmite Actual.md cu referire la deschide.md.

Trupele ruse s-au retras la finalul săptămânii trecute din orașul Herson, consolidându-și astfel pozițiile mai ușor de apărat de pe malul stâng al Niprului.

A fost o urmare a unei ofensive calculate a Ucrainei, care a lovit constant centrele de comandă și depozitele de armament, întrerupând, în același timp, lanțurile de aprovizionare – un lucru care a făcut ca poziția forțelor ruse din oraș să devină nesustenabilă.

Poziția oficială a Ministerului Apărării de la Moscova a fost aceea că decizia a avut rolul de a proteja viețile oamenilor, iar Vladimir Putin a evitat un comentariu pe această temă.

Însă sursele apropiate administrației prezidențiale și guvernului rus citate de Meduza au subliniat acum că retragerea a fost un „eveniment foarte dureros” pentru „elitele rusești”.

Un interlocutor apropiat de oamenii de afaceri din „cercul intim” al lui Vladimir Putin a fost și mai dur.

„Există o realizare a faptului că am pierdut adevăratul război. Oamenii încep să se gândească la modul în care își vor trăi viața, la locul pe care ar dori să îl ocupe în viitor, la mizele lor”, a spus acesta.

„(Pe de o parte) vor exista sentimente revanșarde. Pe de altă parte, va exista o cerere de normalizare și stabilizare (a situației)”, a mai spus sursa pentru Meduza.

Kremlinul își păstrează optimismul

Între timp, administrația prezidențială de la Moscova este ceva mai optimistă. Unul dintre interlocutorii Meduza a explicat că Kremlinul încă speră că consensul Occidentului pentru sprijinirea Ucrainei „se va prăbuși”, din cauza nevoii de energie ieftină.

O altă speranță a Kremlinului, potrivit surselor Meduza, este o schimbare dramatică a situației politice din Ucraina și demisia lui Volodimir Zelenski. Pe ce se bazează aceste așteptări este neclar deocamdată.

În plus, Kremlinul consideră că, în câteva luni, armata rusă va deveni mai pregătită de luptă, mulțumită mobilizării care a recrutat sute de mii de noi soldați, și va fi capabilă să întoarcă situația pe front.

Sursele Meduza au mai indicat că Administrația Prezidențială a remarcat că, spre deosebire de elite, rușii obișnuiți nu au fost impresionați de retragerea din Herson.

„Societatea aproape că nu observă acest lucru, nu este interesată de el”, a explicat o persoană din apropierea Kremlinului.

„Anexarea Hersonului nu a avut timp să fie promovată. Slavă Domnului, a fost acoperită de (veștile despre) mobilizare. Oamenii nu sunt entuziasmați de Herson și, prin urmare, acceptă cu ușurință explicația oficială că orașul a trebuit să fie abandonat”, a adăugat sursa.

Datele provenite din cercetări sociologice independente susțin aceste teze. Iar un interlocutor de rang înalt al Meduza din cadrul unuia dintre guvernele regionale a explicat, în aceeași idee, că regiunea sa este „departe de Herson” – și are „propria sa viață”.

„Războiul altcuiva”

În același timp, sursele Meduza din rândul politicienilor și oamenilor de afaceri din regiune nu cred că Kremlinul va reuși să schimbe situația pe front.

„Incidentul din Herson este perceput ca o rușine și o consecință a dezordinii din stat”, a spus un interlocutor din cadrul unui birou regional al Rusiei Unite, partidul aflat la guvernare.

Un alt oficial regional a mărturisit că în cercul său a început să apară un sentiment că războiul nu le aparține.

„Pe vremuri, operațiunea specială era un fundal care poate chiar îți dădea un motiv de mândrie. Mai ales dacă nu erai interesat decât de informații oficiale. După mobilizare, el este parte din viață, doar că nimeni nu ți-a cerut părerea despre aceste decizii. Ei luptă acolo (și chiar fără succes), iar acest lucru ne afectează”, a spus sursa.

Senzații similare se infiltrează încet și în administrația prezidențială sau în guvern. Sursele Meduza au admis că, pe fondul înfrângerilor militare constante, au devenit din ce în ce mai îngrijorate de „caracterul total închis al conducerii țării”.

„Noi nu suntem la curent cu nimic, aflăm multe lucruri din știri, atât ucrainene, cât și occidentale. Se pare că facem tot timpul concesii și că încercăm în continuare să le ascundem”, a explicat pentru Meduza o sursă apropiată guvernului.

Cu toate acestea, și ca de obicei, potrivit surselor Meduza, în ciuda tuturor nemulțumirilor, oficialii și oamenii de afaceri ruși nu intenționează să ia nicio măsură împotriva lui Putin. „Aș vrea doar ca totul să se termine mai repede”, a spus unul dintre interlocutori.

deschide.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.