Maia Sandu pentru POLITICO: Europa și Ucraina au nevoie de o Moldovă puternică pentru a sprijini Ucraina în timpul războiului

0
117
Foto - facebook

„Europa și Ucraina au nevoie de o Moldovă puternică, suficient de puternică pentru a sprijini Ucraina în timpul războiului”, a declarat pentru POLITICO președintele Republicii Moldova Maia Sandu în ajunul organizării la Paris a Platformei de Sprijin pentru Moldova. Șeful statului menționează despre reușitele și provocările R.Moldova pe calea integrării europene în contextul războiului din Ucraina, subliniind că vulnerabilitatea R.Moldova ar putea slăbi rezistența Ucrainei transmite Actual.md cu referire la deshide.md.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova:

„În urma cu trei decenii, moldovenii alegeau libertatea și democrația în locul autoritarismului. Și astăzi, ne îndreptăm decisiv către Uniunea Europeana.

Dar, odată cu agresiunea brutală a Rusiei împotriva vecinului nostru, Ucraina, țara noastră se confruntă acum cu costuri dramatice și riscuri sporite care amenință să deraieze calea pe care ne-am ales-o, slăbind securitatea Europei.

Moldova este o democrație dinamică în ceea ce a devenit un cartier periculos.

În ultimul an, am construit instituții mai puternice, am luptat împotriva corupției și am sprijinit redresarea post-pandemie. Drept urmare, economia noastră a crescut cu 14% in 2021; am sărit pe locul 49 în clasamentul Reporters fără frontiere pentru libertatea presei; iar ratingul nostru împotriva spălării banilor a fost îmbunătățit de Consiliul Europei.

Ca recunoastere a implementarii de catre noi a reformelor dificile intr-un context geopolitic provocator, UE a acordat Republicii Moldova statutul de candidat la aderare in luna iunie. Dar, in loc sa se bucure de beneficiile unei integrari europene mai profunde, moldovenii se lupta acum sa faca fata unei crize energetice acute, unei crize economice severe si amenintarilor masive de securitate.

Multe, daca nu toate, natiunile europene se confrunta in prezent cu presiuni energetice serioase, desigur, dar ale noastre sunt existentiale. Mostenirea dependentei aproape depline de Rusia pentru gaz si electricitate si esecul guvernelor succesive de a diversifica aprovizionarea ameninta acum supravietuirea noastra economica.

Incepand cu noiembrie, bombardarea infrastructurii energetice a Ucrainei de catre Rusia, alaturi de reducerea la jumatate a exporturilor de gaze naturale de catre Gazprom, a eliminat energia din sursele noastre anterioare de energie electrica importata.

Ca raspuns, guvernul a adoptat masuri de austeritate energetica si a trecut unele industrii la combustibili alternativi. Masurile de securitate energetica pe termen mai lung, inclusiv o interconectare electrica cu Romania, vor da rezultate, dar numai in cativa ani.

Prietenii si partenerii ofera, de asemenea, sprijin cat mai bine posibil.

Romania, vecinul nostru bun si sustinator puternic, a intervenit, exporturile de energie electrica reprezentand acum aproximativ 80 la suta din consumul curent al Moldovei. Intre timp, intr-o vizita recenta la Chisinau, presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anuntat o noua asistenta pentru a ajuta la ameliorarea crizei din Republica Moldova, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a pus un colac de salvare pentru a finanta livrarile de gaz de urgenta.

Astazi, presedintele francez Emmanuel Macron gazduieste o intalnire a Platformei de Sprijin pentru Moldova – o initiativa condusa de Franta, Germania si Romania.

Forumul isi propune sa mobilizeze sprijinul atat de necesar inainte de ceea ce probabil va fi o iarna precara. Moldova cauta sa-si finanteze achizitiile de gaz si electricitate din noi surse si sa sprijine schemele sociale pentru cei mai vulnerabili, ceea ce va ajuta la amortizarea cresterii preturilor. In ultimele 12 luni, pretul gazelor in tara noastra a crescut de sapte ori, in timp ce pretul energiei electrice a crescut de patru ori. In aceasta iarna, moldovenii vor cheltui probabil pana la 65 la suta din veniturile lor pe facturile la energie.

Daca putem lumina si incalzi casele din tara noastra si ne asiguram ca scolile si spitalele pot functiona in continuare si rotile economiei continua sa se intoarca, aceasta ar insemna ca moldovenii – alaturi de ucraineni – nu trebuie sa caute refugiu in alta parte in Europa in acest sezon rece care urmeaza.

Chiar inainte ca iarna sa intre pe deplin, criza energetica si consecintele economice ale razboiului de alaturi au deja un impact semnificativ asupra vietii oamenilor, asupra economiei tarii si asupra cresterii noastre viitoare. Inflatia se apropie de 35 la suta; preturile au crescut vertiginos; rutele comerciale sunt perturbate; iar sentimentul investitorilor s-a slabit. Ca urmare, economia este probabil sa se contracte.

Intre timp, reprezentantii Rusiei si grupurile criminale si-au unit fortele pentru a exploata criza energetica si a alimenta nemultumirea. Ei spera sa stimuleze tulburarile politice. Folosind intregul spectru de amenintari hibride – inclusiv alerte false cu bombe, atacuri cibernetice, dezinformare, apeluri la tulburari sociale si mita neascunsa – acestia lucreaza pentru a destabiliza guvernul, eroda democratia noastra si pune in pericol contributia Moldovei la securitatea mai larga a Europei.

Vulnerabilitatile noastre ar putea slabi rezistenta Ucrainei, precum si stabilitatea pe restul continentului.

Desi suntem cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei, ii asiguram si a doua cea mai lunga granita, dupa cea pe care o are cu Rusia. De-a lungul acestor 1.222 de kilometri, Moldova este un stat de prima linie in lupta impotriva traficului de arme, droguri si fiinte umane.

De la inceputul razboiului, am muncit din greu pentru a mentine stabilitatea in regiunea separatista transnistreana, care imparte o granita de peste 450 de kilometri cu Ucraina si unde 1.600 de militari rusi sunt stationati ilegal. Am reusit sa mentinem situatia calma.

De asemenea, oferim rute de aprovizionare esentiale catre si dinspre Ucraina — o parte semnificativa a comertului ucrainean, inclusiv cereale, trece prin Moldova.

In plus, tara noastra a adapostit peste 650.000 de refugiati din primele zile ale invaziei ruse. Pana acum, peste 80.000 dintre ei au ales sa ramana, iar noi ne pregatim sa gazduim mai multi in timpul iernii, in cazul in care ar trebui sa fuga de o escaladare militara sau de lipsa de caldura, electricitate si apa.

Europa si Ucraina au nevoie de o Moldova puternica. Suficient de puternic pentru a sprijini Ucraina in timpul razboiului. Suficient de puternic pentru a mentine pacea si stabilitatea in regiunea noastra. Suficient de puternic pentru a adaposti refugiati. Si suficient de puternic pentru a deveni un centru natural pentru reconstructia sudului Ucrainei dupa razboi.

Asa cum Rusiei nu trebuie sa aiba voie sa castige in Ucraina, tehnicile sale hibride nu trebuie sa aiba succes in Moldova. Ne vom face partea pentru a apara valorile europene, in ciuda privatiunilor care ne sunt impuse. Pretul este mare si suntem pregatiti sa ducem povara.

Dar nu putem face asta singuri”.

deschide.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.