Cine îl va înlocui pe Putin și care e probabilitatea să oprească războiul

0
116

Succesorii președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, se pot dovedi a fi ostatici ai situației politice interne din țară și, din această cauză, continuă războiul împotriva Ucrainei.

În același timp, transferul de conducere în Rusia poate merge în direcții diferite: experții vorbesc despre oameni fideli precum Dmytrii Medvedev, cât și despre politicieni care au încercat să se distanțeze de război, precum Sergey Sobyanin, ca posibili noi lideri ai Kremlinului, scrie publicația ucraineană Obozrevatel, transmite Actual.md cu referire la stiri.md.

Unii au vorbit chiar despre posibilitatea, oricât de mică, ca Putin să fie înlocuit de liderul opoziției întemnițat Oleksii Navalny. Sean Cochran, un politolog senior la centrul analitic RAND Corporation, a scris despre acest lucru în publicația War on the Rocks. Potrivit lui, „războiul lui Putin poate continua și fără Putin”.

Analistul a explicat: rolul-cheie aici poate fi jucat de „politica de vină” internă legată de oprirea unei invazii la scară largă.

Este posibil să se confrunte cu obstacole orice nou lider care încearcă să scoată Federația Rusă din război.

„Actuala situație politică internă din Federația Rusă, caracterizată printr-un „joc de vină” intens, care pune conducerea politică și cea militară una împotriva celeilalte, va fi deosebit de periculoasă pentru succesorul lui Putin și va împiedica orice demers care vizează abandonarea obiectivelor militare ale Rusiei în Ucraina și căutarea pace, cel puțin, pe termen scurt.

Acest lucru este valabil chiar și pentru un succesor care s-a opus războiului lui Putin sau nu l-a susținut în mod deschis înainte de a prelua mandatul”, a scris expertul.

Cochran a spus că a analizat luarea deciziilor și comportamentul a 85 de lideri din timpul războiului din diferite țări.

El a constatat că succesorii „rămân susceptibili la presiunile interne și riscurile asociate cu încheierea războiului sau cel puțin ei se văd amenințați de riscuri și se comportă în consecință”.

El a adăugat că, în cazul Rusiei, noului lider îi va fi mai ușor să pună capăt războiului dacă va fi susținut de reprezentanți de rang înalt ai forțelor militare.

Dar s-ar putea să se teamă că vor deveni țapi ispășitori, pentru că nu vor putea transfera toată responsabilitatea pentru eșecul militar asupra conducerii politice anterioare a țării.

„Este dificil și probabil o prostie să prezici rezultatul oricărei schimbări de conducere în timpul războiului în cazul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Cu toate acestea, Occidentul nu ar trebui să presupună că o schimbare a conducerii va pune capăt războiului (cel puțin în termen scurt)”, a conchis expertul.

stiri.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.