Experiența a trei tineri Moldoveni ce își fac studiile în Țările de jos

    0
    1361

    Studiul efectuat de Nuffic (organizația olandeză pentru internaționalizarea educației) indică că tot mai mulți studenți internaționali preferă să-și facă studiile în Țările de jos. Aceste cifre sunt estimate la 122.000 de studenți din 162 de țări care învață în Olanda, iar numărul studenților se mărește de la an la an. Tinerii care aleg să părăsească Republica Moldova caută un loc de muncă mai bine plătit sau  plecă pentru studii, în timp ce alţii sunt sătui de felul în care funcţionează instituţiile statului.

     Trei studenți Moldoveni care au hotărât să-și urmeze studiile în Țările de Jos ne-au povestit despre experiența lor și cum e să fii student internațional pe timp de pandemie care au fost dificultățile cu care s-au confruntat aflându-se ca un tânăr moldovean în Țările de Jos. Motivele principale vizate de tinerii moldoveni sunt calitatea sistemului de învățământ, studiile în limba engleză, experiența obținută și oportunitățile viitorului. Pe lângă acestea tinerii i-au în vedere și alți factori ce țin de personalitatea tinerilor.

     ,,Mereu am vrut să am această viată de student într-o țară Europeană cu prieteni internaționali, aventuri și toate experiențele din acest spectru.” redă Olivia Păcălău, stundentă la Științe cognitive și Inteligentă Artificială, Universitatea din Tilburg

    Olivia Păcălău

    Vlad Bodnariuc, student la Inginerie mecanică, Universitatea tehnică din Eindhoven, a preferat Țările de Jos deoarece vremea influențează mult asupra stării de spirit și productivității. Iar Milena Gandraman a preferat Țările de Jos deoarece statul este unul dintre cel mai ecologice din Europa ce ține protejarea mediului înconjurător. 

    ,,Olanda este unul din statele exemplu din Europa și avem multe de învățat de la olandezi cum să  gestionăm deșeurile, energia regenerabilă” redă tânăra studentă la Environment Science ( știința mediului înconjurător) Universitatea din Wagening.

    Milena Gandraman

    Majoritatea așteptărilor avute legate de viața de student în una din țările Europei au fost date peste cap de situația pandemică. Tinerii nu au acces foarte mare la campusul universitar cum au sperat ei.  O mare parte din ore au loc online și foarte puține sunt în campusul universitar. Pe când Olivia are modelul hibrid de învățământ, Milena și Vlad urmează doar orele practice în cadrul campusului. Studenții sunt divizați în grupuri a câte 6-7 persoane și lucrează respectând distanța socială și normele de lucru.

     ,,Studenții sunt împărțiți în grupe de 6-7 persoane și fiecare grupă are încăperea lor și respectă distanța socială” ne spune Milena.

    Tinerii au fost uimiți când au descoperit volumul de material ce trebuie studiat. 

    ”Studiile s-au început pe 31 august, iar eu deja aveam de citit 15 pagini la un obiect. De la ora 8 pană la ora 9 eu stau în cărți. Este ca un job full-time” ne spune Vlad. 

    Olivia spune: ,,Eventual, aceasta este doar o etapa în care te obișnuiești cu volumul de studiu.”

      Cea mai mare dificultate întâlnită de tineri este găsirea locuinței în orașele universitare, iar dacă nu o cauți  la timpul potrivit poți rămâne fără locuință. 

    ,,Ajunsă aici nu aveam chirie. Practic, timp de 2 săptămâni umblam de la un hotel studențesc la altul, până nu am găsit unde să stau” redă Milena. 

    ,,Am început să caut locuință destul de târziu, undeva prin iunie. Contrar așteptărilor mele a fost foarte greu să-mi găsesc o cameră.Eu am plecat în Olanda fără să am o locuință. Am scris la un proprietar care postase un anunț cu o poză și descrie micuță,ceva ce în mod normal ți-ar părea că este fals dar eram disperat. În câteva zile am programat o întâlnire pentru a vedea camera și în câteva zile am luat-o. Am avut noroc” spune Vlad. 

    Situația Olivei a fost asemănătoare cu a lui Vlad. ”Întâmplător am găsit un anunț pe un grup de Facebook, dar nu sublinia criteriile de care aveam eu nevoie. Până la urmă locuința îndeplinea criteriile mele. Sunt mulțumită.” spune tânăra.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.