Expert militar ucrainean: „Există suspiciuni că potențialul nuclear rusesc este un mit la fel ca în cazul forțelor armate”

  0
  70

  Rusia este în criză de mult timp, iar întreținerea armelor nucleare necesită fonduri mari, reînnoiri și testări periodice. Prin urmare, există suspiciuni că potențialul nuclear rusesc este, de fapt, un mit similar celui referitor la forțele armate ale Rusiei – consideră colonelul ucrainean Viktor Kevliuk, expert în cadrul Centrului pentru Strategii de Apărare de la Kiev, transmite Actual.md cu referire la tv8.md.

  Într-un interviu acordat ageniţei RBC-Ucraina, expertul a amintit de acordul încheiat la începutul anilor ’90 între Rusia și Statele Unite (Programul Megatons to Megawatts, n.r.). Atunci, Federația Rusă s-a angajat să renunţe la o parte semnificativă a potențialului său nuclear, iar Statele Unite să cumpere uraniu slab îmbogăţit pentru a-l transforma ulterior în combustibil pentru centralele sale nucleare, relatează Rador.

  „Oare mai există în Rusia arme nucleare în stare bună de funcționare și gata de utilizare? Există opinii potrivit cărora tot ce a fost mai mult sau mai puţin pregătit pentru luptă a fost cumpărat, adus într-o stare de siguranță și este folosit pentru a genera electricitate…” – a explicat Kevliuk.

  De asemenea, potrivit expertului militar ucrainean, întreținerea armelor nucleare necesită mulți bani. Racheta rusească „Satana”, de exemplu, fabricată în Dnipro (Ucraina), din 2012, a rămas fără servicii de mentenanţă de calitate. „Nu există certitudinea că acestea mai pot zbura undeva… Există suspiciuni că potențialul nuclear rusesc este un mit la fel ca în cazul forțelor lor armate. Adică există mult mai multe întrebări decât răspunsuri” – a subliniat expertul.

  În plus, Kevliuk a remarcat că, după prăbușirea URSS, Rusia a reușit să implementeze doar câteva proiecte nucleare militare – Topol, Iars și submarinele Sineva și Bulava. „Restul – prezentări frumoase, multă discuție și PR, dar nimeni nu a văzut vreun exemplar real care să poată demonstra ceva pe câmpul de luptă” – a adăugat Viktor Kevliuk.

  tv8.md

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.