Începând cu 2023 ecusonul de testare tehnică nu se va lipi pe vehicul

0
197

Începând cu anul viitor, Raportul de inspecție tehnică periodică a vehiculului ar putea fi generat de către un sistem informațional.

Totodată, prelucrarea informației privind starea tehnică a vehiculelor, evidența centralizată a lucrului efectuat de către stațiile de inspecție tehnică, completarea rapoartelor statistice, evidența rapoartelor eliberate de către stații se va realiza pe baza complexului tehnic și de program prin intermediul sistemului informațional Autotest. Un proiect în acest sens este promovat de Cabinetul de miniștri, transmite Actual.md cu referire la stiri.md.

Astfel, stațiile de inspecție tehnică periodică vor trebui dotate cu un complex tehnic și conectată la SI Autotest, pentru monitorizarea procesului tehnologic și asigurarea schimbului informațional cu Agenția Națională Transport Auto, care să asigure realizarea accesului la Registrul de stat al transporturilor și la Registrul de stat al populației. Schimbul de date dintre SI Autotest și alte sisteme și resurse informaționale de stat se va realiza prin intermediul platformei de interoperabilitate MConnect.

În urma verificării, se va genera Raportul de inspecție tehnică periodică a vehiculului, pe care va fi imprimat ecusonul sub forma unui cod de bare de format 1D, semnat și ștampilat de expertul de inspecție tehnică. Actul va confirma executarea inspecției tehnice periodice.

Raportul se va întocmi în două exemplare, primul exemplar al Raportului se va înmâna persoanei care a prezentat vehiculul la inspecția tehnică periodică și se va păstra la bordul vehiculului, iar al doilea exemplar se va păstra în arhiva stației de inspecție tehnică. Raportul va fi tipărit pe o filă simplă de format A4 cu fon alb. Numerele rapoartelor vor fi generate, gestionate și repartizate stațiilor de inspecție tehnică periodică de către Agenția Națională Transport Auto. Lipsa ecusonului de pe Raportul de inspecție tehnică periodică va duce la nulitatea acestuia.

În prezent, ecusonul de inspecție tehnică se aplică plăcile de înmatriculare (în cazul plăcilor de înmatriculare confecționate conform standardului SM 122:2014) sau în partea dreaptă de jos a parbrizului (în alte cazuri). Acesta este însoțit de Raportul de inspecție tehnică periodică. În cazul motocicletelor, monedelor, moto triciclurilor, cvadriciclurilor, ciclomotoarelor și remorcilor/semiremorcilor, ecusonul valabil este aplicat în locul stabilit pe placa de înmatriculare, însoțit de raportul de inspecţie tehnică periodică.

stiri.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.