Numărul copiilor ucraineni încadrați în sistemul educațional al R. Moldova este în creștere

0
426
Foto - ProTv

Integrarea copiilor și tinerilor din familiile de refugiați din Ucraina în instituțiile de învățământ din Republica Moldova a fost subiectul-cheie discutat astăzi la ședința operativă săptămânală a Ministerului Educației și Cercetării cu reprezentații Organelor locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ), condusă de ministrul Anatolie Topală.

Ultimele date raportate de OLSDÎ arată că, la data de 5 aprilie 2022, au fost depuse 1774 de cereri pentru încadrare în procesul educațional, dintre care 547 de cereri de încadrare în instituțiile de educație timpurie și 1227 de cereri de încadrare la studii în învățământul primar, gimnazial și liceal. În baza cererilor depuse, au fost integrați în instituțiile de învățământ general 1706 copii, dintre care 1176 în școli, iar 530 în grădinițe, scrie deschide.md.

613 copii frecventează ciclul primar, 518 elevi sunt încadrați la nivelul gimnazial și 45 la cel liceal, în cadrul a 221 de instituții de învățământ din țară. Instruirea se face în limbile română și rusă. Astfel, din numărul total de elevi încadrați în instituțiile de învățământ general, 122 studiază în limba română și 1054 urmează lecțiile în limba rusă. 530 de copii frecventează grădiniță în cadrul a 211 instituții de învățământ preșcolar.

La ședință a fost discutată lista necesităților apărute în procesul de integrare a copiilor din familiile refugiate din Ucraina, atât ale instituțiilor, cât și ale copiilor, pentru care urmează să fie identificate modalități de acoperire la nivel central, inclusiv, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare.

De asemenea, în cadrul ședinței a fost discutat modul în care se desfășoară procesul de înscriere a copiilor în clasa I, proces inițiat la 1 aprilie 2022, și perspectivele de organizare a odihnei de vară a copiilor, anunță Ministerul Educației al R. Moldova.

deschide.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.