SUA anunță aplicarea sancțiunilor în privința lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc

0
115

Statele Unite ale Americii anunță aplicarea sancțiunilor în privința oligarhilor Vlad Plahotniuc și Ilan Șor. Anunțul a fost făcut de către ambasadorul SUA în R.moldova, Kent Logsdon transmite Actual.md cu referire la deschide.md.

Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a anunțat sancțiuni împotriva a doi oligarhi moldoveni – Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, dar și în privința mai multor entități și persoane afiliate acestora”, a declarat el.

Potrivit diplomatului, cei doi sunt acuzați de corupere sistemică și interferență în alegeri, susținută de Kremlin.

Prin decizia adoptată, orice active ale celor doi pe teritoriul SUA au fost blocate.

Includerea lor în lista de sancțiuni înseamnă că orice active și interese aflate în proprietatea lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor care se află în SUA sau sunt deținute sau controlate de alte persoane care se află în SUA sunt blocate și trebuie raportate către biroul de control al activelor străine al departamentului Trezoreriei”, a precizat Logsdon.

La fel, Plahotniuc și Șor nu vor mai fi eligibili să intre în SUA.

SUA au mai luat astăzi măsuri pentru a contracara campaniile persistente ale influenței dăunătoare ale Guvernului Federației Ruse, prin impunerea de sancțiuni asupra altor persoane și entități asociate împotriva eforturilor de influențare susținute de Rusia în R. Moldova. Aceste sancțiuni interzic orice tranzacție efectuată de către persoane din SUA și orice alte tranzacții pe teritoriul SUA sau care tranziteaza SUA și implică orice proprietate sau interese aparținând persoanelor sancționate. Interdicțiile includ efectuarea oricărei contribuții sau furnizarea de fonduri, bunuri sau servicii de către sau în beneficiul oricărei persoane sancționate sau primirea oricărei contribuții sau furnizări de fonduri, bunuri sau servicii de la o astfel de persoană”, a mai spus diplomatul american.

Ce ține de Ilan Șor, la fel sunt vizați soția acestuia, cântăreața rusă Jasmin, dar și unii membri ai Partidului „ȘOR”. Aceștia sunt acuzați de activități în folosul Rusiei.

Plahotniuc, Șor și alte persoane sancționate astăzi nu vor fi eligibile pentru a intra în SUA ca imigranți sau non-imigranți. Domnului Plahotniuc i s-au impus deja restricții de călătorie similare începând din 2020. Guvernul SUA adoptă aceste sancțiuni în baza a două acte juridice separate. Domnul Plahotniuc este sancționat în baza articolului care are la bază și pune în aplicare Legea Magnițki pentru rolul său semnificativ în corupția din R. Moldova. Mituirea forțelor de ordine de către Plahotniuc pentru a menține loialitatea și a asigura un control mai mare în 2018 reflectă eforturile sale susținute de a captura și corupe instituțiile judiciare și de aplicare a legii din Moldova, folosindu-se de averea și influența sa politică, în scopul subminării rivalilor politici, mituirii funcționarilor aleși și erodării domniei legii în țară”, a adăugat el.

deschide.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.