Timp de trei zile, R. Moldova și Ucraina se vor deconecta de la Sistemul Energetic Unit al CSI. Anunț important pentru consumatorii de energie electrică: urmează posibile deconectări neprogramate

0
12328
Foto - facebook

În perioada 24-26 februarie curent, sistemele energetice ale R. Moldova și Ucrainei se vor deconecta de la Zona sincronă a Sistemului Energetic Unit al CSI și vor funcționa în regim izolat. Potrivit companiei „Premier Energy Distribution” SA, aceste acțiuni sunt parte a unui test tehnic de operare în regim de izolare completă, derulat între operatorii de transport a sistemelor energetice din Ucraina și R. Moldova în vederea sincronizării, de anul viitor, cu sistemele energetice din Europa de Vest.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Premier Energy Distribution, astfel de teste se produc fără afectarea consumatorilor finali, dar reieșind din complexitatea şi durata acestora, se evaluează riscurile de producere a unor întreruperi neprogramate.

„Rugăm consumatorii să manifeste înțelegere în cazul unor posibile întreruperi neprogramate, asigurându-i că depunem toate eforturile pentru menținerea alimentării continue cu energie electrică”, se menționează în comunicatul emis de Premier Energy Distribution.

Zilele trecute, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că testul din luna februarie reprezintă prima etapă a procesului de interconectare sincronă a sistemelor noastre electroenergetice cu rețeaua Europei Continentale a ENTSO-E, fiind planificat un exercițiu similar în regim de funcționare de vară, scrie zdg.md

„Testele fac parte din planul de acțiuni descris detaliat în Studiile privind interconectarea sincronă a sistemelor electroenergetice din Moldova și Ucraina cu ENTSO-E finalizate recent și care au demonstrat fezabilitatea tehnică a interconectării”, a scris vicepremierul Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.

zdg.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.