Rusia și Belarus organizează exerciții militare comune

0
479
facebook

Rusia și Belarus desfășoară exerciții militare comune în timp ce discuțiile diplomatice revin
(CNN) Rusia și Belarus au început joi 10 zile de exerciții militare comune, pe fondul eforturilor diplomatice în curs de a dezamorsa criza din cauza temerilor că Kremlinul plănuiește o incursiune pe teritoriul ucrainean.

Exercițiile militare, denumite „Allied Resolve-2022”, au început în Belarus și se vor încheia pe 20 februarie, a anunțat joi Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.
„Scopul exercițiului este de a elabora sarcinile de suprimare și respingere a agresiunii externe în timp ce se desfășoară o operațiune defensivă, combaterea terorismului și protejarea intereselor statului Uniunii”, se arată în comunicat.
Desfășurarea Moscovei în Belarus este considerată a fi cea mai mare de la Războiul Rece, cu „așteptați 30.000 de trupe de luptă, forțe de operațiuni speciale Spetsnaz, avioane de luptă inclusiv SU-35, rachete Iskander cu capacitate dublă și sisteme de apărare aeriană S-400”. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joia trecută.
Statele Unite și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la acumularea de trupe rusești în Belarus, un aliat apropiat al Rusiei.

Sistemele de apărare antiaeriană S-400 și Pantsir-S sosesc înaintea exercițiilor militare ruso-belaruse, care au început joi. CNN.com


Rusia a negat în repetate rânduri că plănuiește să atace Ucraina, în ciuda acumulării masive de trupe a Moscovei în regiune. Se crede că Kremlinul a adunat 70% din personalul militar și din armele la granițele Ucrainei de care Rusia ar avea nevoie pentru o invazie la scară largă, potrivit a doi oficiali americani familiarizați cu ultimele estimări ale serviciilor de informații ale Washingtonului.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că exercițiile s-au extins, deoarece atât Rusia, cât și Belarus se confruntă cu „amenințări fără precedent” din partea NATO.
„[Experimentele] au loc în mod regulat”, a spus Peskov într-o conferință telefonică cu reporterii. „Da, scara poate fi mai mare decât înainte, dar situația este mult mai tensionată acum”.
Apăsat în continuare asupra scopului și sensului politic al acestor exerciții, Peskov a spus că ambele țări simt o amenințare tot mai mare din partea NATO.
„Da, putem spune asta”, a spus Peskov. „Atât Rusia, cât și Belarus se confruntă cu amenințări fără precedent, a căror natură și concentrare, din păcate, sunt acum mult mai mari și mult mai periculoase decât înainte”.
Deși președintele rus Vladimir Putin nu este programat să participe la exerciții, generalul Valery Gerasimov, șeful Statului Major General rus, a sosit în Belarus înaintea exercițiilor comune, a informat miercuri agenția de știri de stat rusă TASS.
„Pe parcursul exercițiului vor fi luate măsuri de întărire a protecției frontierei de stat pentru prevenirea pătrunderii grupurilor armate de militanți, blocarea canalelor de livrare a armelor și muniției, căutarea, blocarea, distrugerea formațiunilor armate ilegale și sabotajul și recunoașterea. grupuri ale unui inamic simulat”, se arată în comunicatul Ministerului rus al Apărării.
Exercițiile au loc în jurul Belarusului, inclusiv „domanovsky, Gozhsky, Obuz-Lesnovsky, Brest, Osipovichsky training grounds”, în timp ce „aeroporturile Baranovichi, Luninets, Lida și Machulishchi sunt, de asemenea, implicate”, scrie.
Exercițiile încep în aceeași zi în care se așteaptă să aibă loc discuțiile diplomatice pentru atenuarea crizei. Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a declarat într-un interviu joi că o nouă rundă de discuții între țările în așa-numitul Format Normandia ar fi un „semn bun”.
Formatul Normandia este o conversație în patru dintre reprezentanții din Ucraina, Rusia, Germania și Franța, care încearcă să negocieze pacea în estul Ucrainei din 2014.
Consilierii din toate cele patru țări urmează să se întâlnească joi la Berlin pentru a discuta despre tensiunile din jurul Ucrainei.
Între timp, premierul britanic Boris Johnson urmează să se întâlnească joi cu Stoltenberg de la NATO la Bruxelles, înainte de a vizita Polonia pentru a se întâlni cu președintele Andrzej Duda și cu prim-ministrul Mateusz Morawiecki, a declarat miercuri Downing Street.
Secretarul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, se află joi la Moscova, unde omologul său, ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a deschis discuțiile, menționând că relațiile dintre Regatul Unit și Rusia au fost „la cel mai scăzut nivel din ultimii ani”.
La rândul său, Truss a îndemnat Rusia să ia o „rută diplomatică” pentru a evita războiul cu Ucraina. „Realitatea este că nu putem ignora acumularea a peste 100.000 de militari la granița cu Ucraina și încercările de a submina suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a spus Truss în declarațiile de deschidere lansate de Ministerul de Externe rus. „În principiu, un război în Ucraina ar fi dezastruos pentru poporul rus și ucrainean și pentru securitatea europeană”.

edition.CNN.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.