Tensiuni în Ucraina: Joe Biden spune că cetățenii americani ar trebui să părăsească Ucraina acum

0
1763

Președintele american Joe Biden a cerut tuturor cetățenilor americani rămași în Ucraina să părăsească țara imediat, invocând amenințări sporite ale acțiunii militare ruse.
Biden a spus că nu va trimite trupe pentru a-i salva pe americani dacă Moscova invadează Ucraina.
El a avertizat că „lucrurile ar putea înnebuni repede” în regiune.
Rusia a negat în mod repetat orice plan de invadare a Ucrainei, în ciuda faptului că a acumulat peste 100.000 de militari în apropierea graniței.
Dar tocmai a început exerciții militare masive cu Belarusul vecin, iar Ucraina a acuzat Rusia că îi blochează accesul la mare.
Kremlinul spune că dorește să impună „linii roșii” pentru a se asigura că fostul său vecin sovietic nu se alătură NATO.
Premierul britanic Boris Johnson a declarat joi că Europa s-a confruntat cu cea mai mare criză de securitate din ultimele decenii, pe fondul tensiunilor.

Departamentul de Stat al SUA a cerut americanilor din Ucraina să plece imediat.
„Cetățenii americani ar trebui să plece acum”, a spus Biden pentru NBC News.
„Avem de-a face cu una dintre cele mai mari armate din lume. Este o situație foarte diferită și lucrurile ar putea înnebuni repede”.
Întrebat dacă există un scenariu care l-ar putea determina să trimită trupe pentru a-i salva pe americanii care fug, dl Biden a răspuns: „Nu există. Este un război mondial când americanii și Rusia încep să tragă unul în celălalt. Suntem într-o lume foarte diferită de cea a noastră. am fost vreodată.”
Alte națiuni, inclusiv Țările de Jos, Japonia și Coreea de Sud, au interzis călătoriile în Ucraina și și-au îndemnat cetățenii din țară să plece cât mai curând posibil.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, într-o vizită în Australia, a declarat vineri că „o invazie ar putea începe în orice moment și, pentru a fi clar, asta inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice”. Jocurile Olimpice de iarnă din China sunt programate să se încheie pe 20 februarie.
Liderii lumii, între timp, și-au continuat diplomația frenetică pentru a dezamorsa criza actuală din Ucraina.
Rusia și Ucraina au anunțat joi seara că nu au reușit să atingă nicio descoperire după nouă ore de discuții cu oficiali francezi și germani, menite să pună capăt conflictului separatist din estul Ucrainei. Reprezentantul ucrainean Andriy Yermak a spus că, în timp ce au existat dezacorduri, „există voința de a continua și există voința de a negocia”.
Tensiunile actuale vin la opt ani după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea de sud a Ucrainei. De atunci, armata ucraineană a fost blocată într-un război cu rebelii susținuți de ruși în zonele de est din apropierea granițelor Rusiei.
Anterior, prim-ministrul Marii Britanii a spus că speră că „descurajarea puternică” și „diplomația pacientului” ar putea găsi o cale prin criză, dar miza este „foarte mare”.
Într-o conferință de presă comună la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Johnson a spus că nu crede că Rusia a luat încă o decizie cu privire la invadarea Ucrainei, dar serviciile de informații ale Regatului Unit „rămân sumbre”, scrie BBC.com

BBC.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.